Sváb finomságok

                                                                                                                                                                           Íme néhány sváb ételrecept. 

                

Sonka leves – Sonkászupá, svajnéz flájsszupá

Hozzávalók: 50 dkg füstölt sonka, 2-2 db sárgarépa és petrezselyem gyökér, 1 db zeller, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 db krumpli és metélttészta.

Elkészítése: A sonkát előző este beáztatjuk, másnap ezt a vizet leöntjük és annyi friss vízzel, amennyi ellepi, főzni kezdjük. A forrásban lévő leves habját leszedjük. Amikor a sonka félig megpuhult, beletesszük a hosszában feldarabolt zöldségeket és lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldség is megpuhult. A levest a zöldségekkel és a tésztával tálaljuk.

A levesből kiszedett krumplit (lásd Hagymás krumpli - Friáté Krompiárá) a sonkával együtt külön fogásként tálaljuk.


Hagymamártogatós - Cvifltonkáz

Hozzávalók: 2 kg vöröshagyma, só, zsír, fél fakanálnyi őrölt paprika.

Elkészítése: A hagymát apró kockára daraboljuk. Bő zsiradékban szinte barnára pirítjuk, majd felöntjük 1 liter vízzel és addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Só ízlés szerint kerül bele.

Több változata is ismert a faluban. Volt olyan család, aki őrölt paprikát is tett bele. Mások szalonnát pirítottak és annak a zsírján sütötték ki a hagymát.

Főtt krumplival, puha kenyérrel tálalható.

Hagymaszedéskor elmaradhatatlan étel volt.


Hájas kalács – Smerlecslá

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál só, 5 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 30 dkg sertésháj, tej, 1 tojássárgája a kenéshez.

Elkészítés: A sertéshájat kevés liszttel jól kikeverjük. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a sót, beleteszünk 2 evőkanál cukrot, a tejfölt, a tojásokat, a bort és a felfuttatott élesztőt. Langyos tejjel az egészet összegyúrjuk és közepes keménységű tésztát dagasztunk. Meleg helyen kelesztjük.

Lisztezett deszkára kiborítjuk, vékonyra kisodorjuk, a háj 1/3 részét vékonyan rákenjük, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, négy oldala felől felhajtjuk, és 15-20 percig pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük. Az utolsó kelesztés után ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, kockákat vágunk belőle és a kívánt töltelékkel megtöltjük (kemény lekvár, dió, mák). A kockák két szemben lévő sarkát összefogjuk, jól megnyomkodjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Kizsírozott tepsibe tesszük, tetejét tojás sárgájával megkenjük. Előmelegített sütőbe készre sütjük. Tetejét porcukorral megszórjuk.


Gombócos káposzta - Kráut und tiké knédl

Hozzávalók: 2 kg savanyú káposzta, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 5-6 db babérlevél, 1 evőkanál őrölt paprika, 60 dkg füstölt sertésoldalas, 15 dkg füstölt szalonna vagy füstölt kolbász. A tésztához 5o dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, pici só, 2-3 dl langyos víz, vagy tej.

Elkészítése: A füstölt szalonnát megdinszteljük, rászórjuk a hagymát, az őrölt paprikát, majd rátesszük a káposzta felét, a húst, kolbászt, ezután befedjük a káposzta másik felével. Fűszerezzük, ha kell sózzuk is. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Ha félig megfőtt, elkezdhetjük bedagasztani a gombócnak való tésztát, melyhez az élesztőt felfuttatjuk, majd kenyértésztát készítünk. A tésztát annyi gombócra osztjuk, ahányan személy van, majd a káposzta tetejére helyezzük. Alaposan fedjük le. Fél órát hagyjuk még főni, ezalatt szépen megdagadnak a gombócok. Ne emeljük fel a fedőt, mert akkor összeesnek a gombócok.


Hagymás krumpli - Friáté krompiárá

Hozzávalók: 60 dkg sonkalevesben főtt burgonya.

A rántáshoz 4 dkg zsír, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál őrölt paprika, 1 db vöröshagyma, só ízlés szerint.

Elkészítése: Ezt a főzeléket csak akkor készítették, amikor sonkalevest főztek. A levesben főtt burgonyát kicsit összetörték, a hagymás rántásba beleforgatták.

A levesben főtt sonkával együtt fogyasztották.


Kisbika heréje - 

Khelblé szeklé

Hozzávalók: 25 dkg túró, 2 tojás sárgája, 25 dkg liszt, csipet só, 2,5 dkg élesztő, 1 kanál cukor, annyi tej, hogy fakanállal keverhető tésztát kapjunk.

Elkészítése: Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a hozzávalókat. Fél órát kelni hagyjuk, ha megkelt, kanállal szaggatjuk a tésztát a közepesen forró olajba. Lassú tűzön sütjük, nehogy a belseje nyers maradjon!

Fahéjas vagy vaníliás porcukorba forgatjuk.


Savanyú pörkölt - Szájélégsz

Hozzávalók: kb. 50 dkg oldalas, kb. 30 dkg sertés máj, egy sertés vese, egy szív, egy nagy fej vöröshagyma, 2- 3 babérlevél, fél evőkanál gyenge ecet, só,1 evőkanál liszt, 1 fakanálnyi zsír, 1-2 evőkanál őrölt paprika, erős paprika.

Elkészítése: A vesét meg kell tisztítani, felesleges részeket ki kell belőle vágni. Az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre pároljuk és hozzáadjuk a kockára vágott húst és a belsőségeket, a máj kivételével, mert az csak később kerül bele. Együtt pirítjuk egy kis ideig, majd megszórjuk őrölt paprikával és felengedjük vízzel. Beletesszük a babérleveleket, aki szereti a csípőset, az erős paprikát is főzhet bele. Ha félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a májat is. A lisztet kevés vízzel és ecettel elkeverjük és a kész pörköltbe keverjük. Főtt burgonyával tálaljuk.

Ezt az ételt disznóvágáskor készítették.


Párolt savanyú káposzta hasalja szalonnával - Hájtáká pusztá

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1-2 fakanálnyi sertészsír, 30 dkg hasalja szalonna, vagy sózóban lévő szalonna, kevés só.

Elkészítése: A savanyú káposztát átmossuk, majd lábosba tesszük. Rászeletelünk egy fej vöröshagymát. Kevés sertészsíron megpároljuk, ha szükséges sóval ízesítjük.

A szalonnát szeletekre vágjuk, majd bevagdaljuk a bőrig ujjnyi vastagon. Kevés zsíron ropogósra sütjük, és a párolt káposzta mellé kínáljuk.


Krumplis fluta – Krompiárá kiáhlá

Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 40 dkg liszt, 2 egész tojás, diónyi zsír, 1 teáskanál só. A kelt változathoz 5 dkg élesztő. A sütéshez zsír.

Elkészítése: Krumplit kisebb kockákra vágva enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, tojást. Alaposan átdolgozzuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, 10x10 cm-es rombuszokra vágjuk. Zsírban mindkét oldalát átsütjük. Lekvárral tálaljuk.

Ennek az ételnek ismert a kelt változata is. Az előző hozzávalókkal készítjük el, annyi különbséggel, hogy a tésztába belemorzsolunk egy csomag élesztőt is és fél órát meleg helyen kelni hagyjuk, majd rombuszokra vágva, vagy fánkformára kiszúrva kisütjük. Lekvárral tálaljuk.